A mitjans del segle XIX, Terrassa va ser una de les ciutats catalanes i espanyoles capdavanteres en la revolució industrial. El sector tèxtil, especialitzat en la indústria de la llana, va ser durant més d’un segle el motor econòmic de Terrassa.
Aquest desenvolupament econòmic va beneficiar l'arribada de nous corrents culturals a la ciutat. Una exposició celebrada el 1883 va ser el primer pas per a la introducció a Terrassa dels estils europeus que començaven a arribar a Catalunya: l'Art Nouveau o el Modern Style. Una altra exposició uns anys més tard (1904) al Palau d'Indústries (avui en dia Escoles Universitàries) va marcar aquest període. Pintors com Joaquim Vancells, Alexandre de Riquer o Torres García; arquitectes com Josep Maria Coll i Bacardí; escriptors i pedagogs com Joan Llongueras, Alexandre Galí... van ser alguns dels personatges que van destacar en aquella Terrassa de primers de segle. Però aquest afermament de l’estil modernista a Terrassa està lligat, sobretot, al treball personal de l’arquitecte més prolífic durant aquest període: Lluís Muncunill.
Així, doncs, el modernisme, impulsat per la burgesia industrial naixent, tingué gran acceptació a la ciutat i es mantingué vigent anys després dels seus límits cronològics tradicionals. L'escriptor català i figura principal del Noucentisme, Eugeni d'Ors, va anomenar Terrassa com l'Atenes Catalana.
Alguns dels edificis modernistes destacats són la Casa Baumann (que acull els Serveis Municipals de Joventut o Baumann Servei Jove), la Masia Freixa (al si del Parc de Sant Jordi), el Parc de Desinfecció i el Mercat de la Independència. L’Ajuntament de Terrassa data de la mateixa època, per bé que va ser construït en estil neogòtic entre el 1900 i el 1903.
Trets generals
Com a trets generals de reconeixement de l'estil modernista podem definir:
- predomini de la corba sobre la recta
- asimetria
- dinamisme de les formes
- detallisme de la decoració
- ús freqüent de motius vegetals i naturals i les figures de dona
Modernisme
View more presentations from patricia2216.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada